Teamontwikkeling


Want het gaat niet vanzelf goed

Succes is afhankelijk van een sterk managementteam, dat energiek de regie neemt over de ontwikkeling van de organisatie. Een team dat het op diep niveau eens is over de koers en opgewassen is tegen turbulentie en het onvermijdelijk gedoe van samenwerken. Zo’n managementteam zet actief tijd en energie in op teamontwikkeling."De samenwerking of communicatie binnen het team loopt niet lekker. De afdeling hangt als los zand aan elkaar".
"Er heerst een gespannen sfeer binnen het MT, maar waar dat precies aan ligt is onduidelijk".
"We geven elkaar geen feedback, of vatten feedback op als kritiek.
"Het team is minder gemotiveerd en werkt met minder plezier samen dan voorheen."


Het managementteam is het fundament

Als het team onvoldoende is toegerust voor de taak, als het vertrouwen ontbreekt, heeft dat consequenties voor de hele organisatie. Je weet dat het gedrag van het managementteam leidend is, andere teams volgen het voorbeeld. Het gedrag op topniveau is niet alleen ‘besmettelijk’. Er zijn aanwijzingen dat: hoe groter de afstand tot de top, hoe sterker je dat gedrag ziet. In teamwerk is de trend ‘zelfsturing en zelforganisatie’, niet raar als de top dáár dan het voorbeeld in is.


Een goed stel managers is nog geen goed functionerend managementteam

Op een aantal fronten gaat het best goed, maar er zit meer in, het is niet genoeg. In vergaderingen lekt teveel energie weg, cruciale beslissingen komen moeizaam tot stand, of het ontbreekt aan de noodzakelijke openhartigheid en synergie in de uitvoering. Wat als de druk toeneemt, als ingrijpende veranderingen nodig zijn? Is het team er dan klaar voor? Of verlies je dan snelheid door een gebrek aan vertrouwen en de juiste routines? Het managementteam werkt als een hefboom. De concurrentie kan de techniek kopen, maar niet de samenwerking in de top, niet hoe die mensen samen iets voor elkaar krijgen.


Werk met experts in teamontwikkeling

Samen kom je een heel eind. Maar soms wil je een sprong maken met het team, en dan kan hulp van buiten het verschil maken. Zoek een partij met bewezen expertise en ervaring in teamontwikkeling van management- en directieteams. Kies voor een aanpak die aansluit op de business, de geschiedenis, de samenstelling en de fase van ontwikkeling van het team en de organisatie. Wees kritisch op de diepgang van de bekende teambuildingsactiviteiten en de reikwijdte van de meer psychologische aanpakken.


Wij confronteren mensen en organisaties met eigen gedrag. En we laten ze grondig reflecteren op zichzelf. Dat wordt door onze klanten zeer gewaardeerd. Zo realiseren we duurzame gedragsverandering.
Richard Koolhaas


Certified Coach


Voorbeelden van teamsessies:

Meetbaar verbeteren in kleine stappen


Doelen stellen en successen vieren

Vechtkunst en verbinding


Teamcoaching met Paarden


Teamrollen en prestaties


Zeilen, navigeren en samenwerken